Europeiska underground filmer

Home / Undergroundfilmer / Europeiska underground filmer

Europeiska underground filmer

Idag ligger fokus inom filmvärlden på “blockbuster´s” och “mainstream” – en del filmer får mer uppmärksamhet än vad de verkligen är kvalitativa och sevärda. “Deadpool 2” eller “Jurassic World: Fallen kingdom” är två bra exempel på “mainstream” filmer som ses av enorma mängder popcorn ätandes och läskdrickandes biobesökare. Kul film, bra effekter och extra allt – visst allt detta finns i “blockbuster” filmerna – men sen är det grunt upp till fotknölarna när det kommer till manus, nerv och djup. När strålkastarljuset mest lyser på storfilmerna och USA kommer ofta en del av den europeiska filmen vid sidan av. Den blir underground och en del riktiga filmpärlor får inte den uppmärksamhet filmerna verkligen förtjänar.

Lista över europeiska undergroundfilmer

Här kommer tre europeiska filmer och en kort inblick i vad filmerna handlar om. Sätt dig bekvämt i soffan, nu kör vi!

  • Först ut kommer brittiska komedin “The Hippopotamus” – regisserad av Ed Palmer. Baserad på Stephan Fry´s bok med samma titel. Filmen handlar om en alkoholiserad poet som fått sparken men som söker lyckan på hos Swafford Hall, där förekommer mirakel healing och diverse sexuella utsvävningar. Svart, dråplig och engelsk humor utlovas.
  • “My Life as a Courgette” eller “Mitt liv som Zucchini” på svenska är en animerad film med både djup och botten. Filmen är regisserad av Claude Barras och den kommer inte lämna någon oberörd. Huvudpersonen heter Icare och han bor ihop med sin alkoholiserade mamma – fadern har övergett dem båda. Moderns ursinniga humör när hon dricker leder till att sonen puttar henne nedför en trappa och hon avlider. Icares placeras på ett fosterhem och det är här vi lär känna honom genom filmen.
  • Sist ut, en norsk film: “King of Devil’s Island” med vår egen Stellan Skarsgård i en av rollerna. Han gör rollen som fångvaktare briljant! Du kommer sitta som klistrad under hela filmen och filmen blir inte mindre fängslande – när man vet att den är baserad på en sann historia.