Marvels cinematiska universum

Home / Marvelfilmer / Marvels cinematiska universum

Marvels cinematiska universum

Marvel är idag förmodligen mest kända för sitt cinematiska universum (MCU) som de har byggt upp sedan 2008 då Iron Man hade premiär. Sedan dess har Marvel producerat hela 19 filmer till som alla blivit indelade i olika faser av samma övergripande berättelse. Fas 1 kulminerade i Avengers (2012) och fas 2 avslutades 2015 med filmerna Avengers: Age of Ultron och Ant-Man. Deras 3:e fas, som började med Captain America: Civil War (2016), har hittills varit deras längsta fas med en planerad längd på tio filmer. Nästa år är det tänkt att fas 3 kommer avrundas med filmerna Captain Marvel och en ännu obetitlad Avengers film som är en direkt uppföljare till årets största hit Avengers: Infinity War.

Marvels filmer har generellt haft en lättsam ton med mycket humor och action. Vissa filmer har lutat mer åt den mörkare sidan såsom Captain America: The Winter Soldier och Avengers: Infinity War. Men även dessa filmer innehåller sin beskärda del av “marvel-humorn”. Förutom dessa element så har marvels filmer ofta anammat vissa stilar och genrer som gör att de sticker ut från mängden. Ant-Man har bland annat beskrivits som en heist film och den senaste Thor filmen (Thor: Ragnarok) beskrivs ofta som en renodlad komedi.

Kritikerrosade Marvel filmer

Den mest kritikerrosade av marvels filmer är årets stora biosuccé Black Panther som via Metacritics insamlade betyg nått en poäng på 88/100. Det är högre än någon annan marvel film någonsin. Biopubliken tycks dock vara aningen splittrad över detta då den inte alls har lika högt betyg av användarna på bland annat IMDbs och Metacritics hemsidor men ändå blivit årets biosuccé i USA.

Förutom Black Panther så är Iron Man ansedd som en av de bättre Marvelfilmerna tillsammans med Guardians of the Galaxy och Captain America: Civil War. Generellt så brukar fans av filmserien också prisa The Avengers som var den första filmen där flera marvelhjältar agerade tillsammans på den vita duken.